Džürčenové 2. Vrchol moci a zánik říše Ťin


Po úspěších v Číně se Džürčenové pokusili podrobit si i Velkou step. Mezi léty 1135-1147, za vlády vzdělaného císaře Hela bojovali proti Mongolům, tentokrát ale neúspěšně. Smlouva umožnila, aby si Mongolové vyhlásili vznik vlastní říše Mongol ulus. Hela se pak uplatnil spíše jako reformátor a zákonodárce. Byl ale zavražděn svým příbuzným Digunajem, který se zmocnil vlády. Ten zahájil teror, nechal popravit mnoho dalších členů císařské rodiny i dalších významných rodů, zničil hroby starých vojevůdců a také bývalé hlavní město Elani. 1153 se odtud přestěhoval do Pekingu, který se stal novým centrem. Nedůvěřoval Džürčenům a obklopil se raději Číňany.Vydal nové zákony, začal používat papírové peníze a razit zcela nové mince, vypisuje vysoké daně. To vše vyvolává nárůst nespokojenosti, kterému chtěl čelit novou válkou proti Jižní Sung. Šestisettisícová armáda zaútočila v roce 1161 na Číňany, byla ale poražena. Vlastní velitelé Digunaje rozsekali na malé kousky a ty pak spálili.

Nástupcem se stal jeho bratranec Ulu, který Číňany porazil a válku ukončil. Císař chápal, že země zeslábla a jsou potřeba reformy. Podporoval rozvoj zemědělství a řemesel a snažil se, aby byly vužívány všechny čínské poznatky. Na druhé straně chtěl, aby se udržely džürčenské tradice, oděv a jazyk. Nechal také obnovit staré hlavní město Elani. Znovu se začínají používat tradiční jména, která na čas ustoupila módním čínským. Země zase rozkvetla. Jistých úspěchů bylo dosaženo i ve stepi, když v roce 1183, tentokrát ve spojenectví s Mongoly porazili Tatary. Zlatá říše Ťin byla na vrcholu moci.


Po smrti Ulu nastoupil jeho vnuk Madage. Ten navázal na dílo svého děda. 1204 se Jižní Sung pokusila znovu dobýt stará sungská území, ale po čtyřech letech byla poražena. Mezitím ale v roce 1206 Čingischán sjednotil Mongoly. Mezi léty 1210-1215 Džürčeny opakovaně porazil a dobyl celé jejich severní území až po Peking. Přitom bylo zničeno asi sto měst, včetně těch nejvýznamnějších, obyvatelstvo bylo z velké části vyvražděno. Někteří hodnostáři přestávají věřit císaři a říše se začíná od roku 1215 štěpit. Znovu povstávají Kitanové a 1217 obnovuje válku Jižní Sung.

Za císaře Niňjasu se ve 20. letech 13. století situace na krátko zlepšila. Podařilo se uzavřít mír s Číňany a několikrát porazit Mongoly. V roce 1230 ale Mongolové obnovují ofenzivu a brzy se k nim znovu přidávají Číňani. V roce 1234, za zcela beznadějné situace, předal císař vládu svému příbuznému a oběsil se. Poslední císař Čenglin ale vládl jen několik dní, pak ho vlastní vojáci zabili. Ostatní členové císařského rodu byli zajati. Říše Ťin tak zanikla, i když některé pevnosti se bránily do roku 1235.
V době mongolské nadvlády se Džürčenové znovu rozdělili na řadu kmenů. Ty byly koncem 16. století znovu sjednoceny pod novým jménem - Mandžuové. Ti se nakonec stali tvůrci poslední čínské dynastie Čin.
Ze současných národnostních skupin je možno za potomky Džürčenů považovat například nepočetné Evenky nebo Udegejce.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy