Povolžské Bulharsko – 2. část



V roce 985 a znovu 988 zaútočil proti Povolžským Bulharům další kyjevský kníže, či spíše kagan, jak zněl oficiální titul kyjevských vládců, Vladimír Svjatoslavič. Zřejmě nedosáhl velkých úspěchů, protože byl uzavřen "věčný mír", který ponechával cennou volžskou cestu Bulharům. Zajímavostí je, že Vladimír zároveň udržoval přátelské vztahy s carem dunajských Bulharů Samuilem, ale velmi se obával možného spojenectví Povolžských a Černých Bulharů. Přes uvedenou smlouvu dochází k dalším střetnutím s Rusy. Hlavním důvodem bylo obchodní soupeření.
Rusové podnikli tažení v letech 994, 997, 1120, 1164,1172, 1183 a 1220. Bulhaři dobyli v roce 1088 ruské město Murom a 1107 Suzdal. Ani jedna ani druhá strana nebyla schopna získat výraznější převahu a proto bylo také uzavřeno mnoho dalších smluv, podobných té z roku 988. Ruské útoky přiměly bulharské vládce přesunout ve 12. století hlavní město do lépe chráněného Biljaru.
V roce 1223 po bitvě na řece Kalce, ve které Mongolové porazili na hlavu koalici Rusů a Polovců, táhli vítězové zpět přes Povolžské Bulharsko. Zde byli v bitvě u Samarské Luky Bulhary drtivě poraženi, což byla prakticky jejich jediná významnější porážka v této době. V roce 1236 se ale Mongolové vrátili a zemi si podrobili. Už v roce 1241 byli Bulhaři součástí mongolské armády vedené Batu-chánem, která vpadla do Polska a do Uher. Jednotná mongolská říše se brzy rozpadla a Povolžské Bulharsko se stalo součástí Zlaté hordy.







Už v průběhu 2. poloviny 13. století začala bulharská města opět prosperovat, přicházejí sem kupci až z Indie a Číny. Centrum se znovu přesunulo do Bulgaru, velmi bohatými městy se staly Žukotin (Džuketau) a Kazaň. V rámci Zlaté hordy se v Povolžském Bulharsku vydělila dvě knížectví, jedno s centrem v Bulgaru, druhé v Žukotinu. Hospodářský rozvoj vedl ve 14. století ke snahám Bulharů o nezávislost. Na to reagovali Mongolové kárnými výpravámi, jako bylo v roce 1361 tažení Bulak-Timura. Oslabení využili Rusové, kteří sem také začali od 60. let 14. století pořádat nájezdy. V roce 1395 byli Bulhaři poraženi společně s vojsky Zlaté hordy od středoasijského vládce Timura Tamerlána, země byla zpustošena a částečně vylidněna. Když se kolem roku 1500 Zlatá horda definitivně rozložila, stala se Kazaň centrem menšího chanátu, který je možno pokládat jak za následnický stát Zlaté hordy, tak i Povolžského Bulharska.
Bude následovat: Vojenské umění Povolžských Bulharů

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy