Povolžské Bulharsko – 1. část




V 10. století vznikla na střední Volze mocná říše, Povolžské Bulharsko. Základem obyvatelstva byla část Bulharů, obývajících do 2. poloviny 7. století tzv. Velké Bulharsko. Ti se v oblasti mezi Volhou a Kamou smísili se zdejšími ugro-finskými kmeny. Poté se připojily ještě další dvě složky. Tou první byla část Sabirů. Ti tvořili do poloviny 6. století mocnou kmenovou konfederaci ve stepích na pomezí Evropy a Asie a předpokládá se, že dali jméno Sibiři. Po porážce od Avarů se dostali pod vliv Chazarů. Neznámo kdy se jejich část přesunula do Povolží. Zde se jejich centrem stal Suvar, patřící později k nejvýznamnějším městům Povolžského Bulharska. Poslední složkou byli Barsilové. Tyto typické kočovníky umísťují prameny druhé poloviny 6. století na jeden z ostrovů v deltě Volhy. Také jejich přesun do středního Povolží není zcela jednoznačně objasněn, ale s největší pravděpodobností sem ustoupili před Chazary.
Do počátku 10. století obyvatelstvo středního Povolží přešlo k usedlému způsobu života. Zemědělství mělo velmi dobrou úroveň a země měla dostatek obilí. Důležitou roli si udrželo i tradiční pastevectví.







Hlavní bohatství země ale pocházelo z obchodu. Ovládala důležitou volžskou obchodní cestu a udržovala čilé kontakty s Araby, Byzancí, Chórezmem, Rusí a dalšími zeměmi. Přitom dokázali Povolžští Bulhaři exportovat zemědělskou produkci jako obilí, med, ovce a krávy, dále vysoce ceněné kožešiny sobolů, hranostajů a bobrů, lovecké sokoly a slovanské otroky. Co je ale mimořádně zajímavé, vyváželi nejen suroviny, ale také hotovou produkci, což dokazuje vysokou úroveň jejich řemesel. Šlo o čapky, obuv, šípy a také pancíře a meče. Dvě posledně jmenované položky dodávali dokonce i Arabům, kteří měli vynikající ocelářství a jistě by nekvalitní zboží z tohoto oboru nekupovali, tím spíše, že kvůli nedostatku surovin se sami snažili v maximální míře vyvážet hotové výrobky a dovážet suroviny.

Zakladatelem říše byl chán či elterbeg Almuš (Almas, Almyš), který porazil čtyři další bulharské vládce a zemi sjednotil. Aby získal podporu proti vnitřním i vnějším nepřátelům, přijal v roce 922 islám. Do roku 965, kdy ruský kníže Svjatoslav zničil Chazarskou říši, byli Bulhaři ve vazalské závislosti na Chazarech, pak se osamostatnili. Centrem říše bylo město Bulgar (Velký Bulgar, Bolgar).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy