Vína ze Slovinska, Francie a Rumunska


V poslední době jsem doma koštoval několik pěkných zahraničních vín. Zajímavá byla vcelku i původem, kde vedle celkem tradiční Francie bylo i Slovinsko a Rumunsko, jejichž vína přece jen u nás úplně nejběžnější nejsou. Takhle se mi jevila:
Sivi Pinot 2006 Kvalitetno vino - Jeruzalem Ormož, Ljutomersko-ormoško vinogorje (vinařská oblast), Slovinsko. Sivi Pinot je slovinský název pro Rulandské šedé, družstvo Jeruzalem Ormož je nejvyhlášenějším vinařstvím oblasti, která patří k producentům nejlepších bílých vín v Evropě. Černá láhev uzavřená plastovou zátkou. Etiketa celkem jednoduchá, ale vkusná, zadní etiketa obsahuje podrobné údaje, zaujme hlavně neomezená trvanlivost! Obsah alkoholu 12,5 %, sytá zlatožlutá barva, střední viskozita. Příjemná vůně střední intenzity - med a ananas. Bohatá a plná chuť, dochuť delší. Celkově velmi pěkné víno, kterému těžko něco vytknout. Dávám 8,5 bodu z deseti možných.
Chateau Malijay, Cuvée de la Tour 2005 Reserve du Chateau, Appellation Cotes du Rhone Controlée, Francie. Jedná se o cuvée odrůd Syrah a Grenache, typických pro vína od Rhony. Černá baňatá láhev s tvarem typickým pro oblast Rhony. Obsah alkoholu 13 %, vysoká viskozita, barva tmavého rubínu. Intenzivní vůně ostružin a černého rybízu. Středně plné tělo, kořenitá chuť, v níž dominuje třešňová šťáva, příjemně zakulacené třísloviny. Delší dochuť s výraznou kořenitostí. Dostalo 8 bodů.
Chateau La Marzenac 2006 Appellation Lussac-Saint-Emilion Controlée, Francie. Láhev jak jinak než bordo, uzavřená masivním, 45 mm dlouhým korkem, trochu překvapivě z drti. Cuvée s převahou Merlotu, doplněné Cabernetem Franc. Lussac je jedna z obcí, která smí své jméno přidávat k označení původu Saint-Emilion. Obsah alkoholu 13 %, granátová barva, vysoká viskozita. Aroma mi přišlo dosti typické pro bordeauxská vína, cítil jsem čokoládu, černý rybíz a višně. Plné tělo, celkově robustnější víno s výraznými taniny, kořeněné, se středně dlouhou dochutí. Tentokrát 7,5 bodu.

Feteasca alba 2007 Vin de calitate superioara - Bucium Iasi, Rumunsko. Láhev z průzračného skla uzavřená nepříliš kvalitním, 40 mm dlouhým korkem plátek-drť-plátek. Typická rumunská odrůda - Dívčí hrozen bílý. Obsah alkoholu 11,5 %. Sytější zlatá barva, střední viskozita. Jemná, trochu chemicky působící, ne však nepříjemná vůně. V chuti poměrně harmonické, ovocné, středně plné. Dochuť kratší až středně dlouhá. Dal jsem 6 bodů.
Feteasca neagra 2007 Vin de calitate superioara - Bucium Iasi, Rumunsko. Tentokrát typická rumunská modrá odrůda - Dívčí hrozen černý. Láhev a korek obdobné. Obsah alkoholu 11,5 %. Barva na pomezí rubínu a granátu, vysoká viskozita. Intenzivní příjemná a poměrně dost neobvyklá vůně brusinek a černého rybízu. Stejně neobvykle působí i chuť, opět ale zajímavá, příjemně natrpklá - kyselejší marmeláda z brusinek, případně trocha višní. Středně plné tělo, dochuť střední až delší. Nebylo špatné, dostalo 8 bodů.

Nic špatného mě na tomto výletu do ciziny nepotkalo. Všechna červená byla povedená, bílá představovala obě krajní polohy. Jasně nejvíce se mi líbilo ve Slovinsku, Francie přinesla velmi solidní standart, v Rumunsku bylo zřetelně lepší červené než bílé.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy