Ochutnávka vinařství Weingut Anselmann

19.11. se v hotelu Zlatá štika v Pardubicích uskutečnila mimořádně zajímavá ochutnávka. Prezentována byla vína německého vinařství Weingut Werner Anselmann z Edesheimu, které hospodaří na 78 hektarech vinic ve Falci. Jedná se o rodinný podnik, který řídí sourozenci Gerd, Ralf a Ruth. Nejdůležitějšími odrůdami jsou z bílých Ryzlink, Burgundské (Rulandské) šedé a Ortega, z červených Dornfelder a St. Laurent (Svatovavřinecké). Anselmannovi ale také vyrábějí vína z některých méně obvyklých odrůd jako je Siegerrebe, Huxelrebe a specialitami jsou různá novošlechtění, většinou na bázi Cabernetu Sauvignon.
Jejich technologie představuje světovou špičku, jako první v Německu si například pořídili pro sledování a řízení jakosti analyzér Foss Winescan. Pro zrání využívají nerezové i barikové sudy. Jejich vína si získávají nejvyšší ocenění na vinařských soutěžích po celém světě. U jednotlivých vzorků uvedu namátkově některá z jejich ocenění.
Celým večerem provázel pan Ralf Anselmann, obchodní ředitel vinařství, uznávaný enolog a také hodnotitel na mezinárodních soutěžích. Jeho slova tlumočila paní Helena Baker. Oběma zdařile sekundoval organizátor celé akce, pan Oldřich Bujnoch, kterému se v posledních letech povedlo v hotelu uspořádat řadu skvělých ochutnávek předních vinařství. O to větší škoda, že tato byla poslední.
Ochutnávalo se 14 vzorků, což je úctyhodný počet. Tím spíš, že většina vín byla těžšího charakteru. Navíc byla velmi dobrá, takže se moc nevylévalo. Prostě náročná akce!
Pořadí bylo pro mě trochu záhadou, protože se začalo červenými, vesměs plnými hutnými víny, teprve pak přišla bílá.
Vstupním vzorkem byl Riesling Sekt extra trocken (suchý). Už jsem párkrát zmiňoval, že sekty nemusím, tudíž ani nehodnotím. Měl 11,3 % alkoholu a 17,9 g zbytkového cukru.
Dornfelder Classic 2008. Oficiální červené Německého domu na olympiádě v Pekingu. Obsah alkoholu 14,1 %, 4,5 g zbytkového cukru, 4,6 g kyselin. Barva velmi tmavá, do fialova. Viskozita nižší. Středně intenzivní vůně tmavého ovoce, nejspíše ostružin. V chuti trochu drsnější, dochuť kratší až střední. Dal jsem 6,5 bodu z deseti možných.
Cabernet Sauvignon 2007, Barrique. Zrálo částečně v nerezových a také v barikových sudech. Oceněno například zlatou medailí německé obchodní komory. Obsah alkoholu 14,1 %, 5,8 g zbytkového cukru, 5,5 g kyselin. Opět velmi tmavá, skoro neprůhledná barva. Viskozita vysoká. Středně intenzivní typická vůně černého rybízu. Plnější tělo, v chuti jen nepatrný náznak kouře, barikem jen lehce políbené. Dochuť střední až delší. Poměrně výrazný posun nahoru, dávám 7,5 bodu.
Dornfelder 2006 Spätlese (pozdní sběr), Barrique. Zlatá medaile na Cinvé 2009 ve Španělsku. Obsah alkoholu 13,8 %, 5,4 g kyselin a 2,5 g zbytkového cukru. I tentokrát je barva podobná předchozím dvěma vzorkům. Viskozita vyšší. Méně výrazná, těžko zařaditelná vůně. Plné tělo, chuť se mi moc nelíbila, připomínala lehce nahnilý černý rybíz. Dochuť středně dlouhá. Cenově druhé nejdražší z červených, ale pro mě z nich nejslabší, ještě 6 bodů.
Dornfelder 2007 Auslese (výběr z hroznů), Barrique. Také toto víno získalo na Cinvé zlatou medaili. Obsah alkoholu 13,6 %, 5,3 g kyselin, 36 g zbytkového cukru. Barva snad ještě tmavší než u předchozích, do černa. Viskozita vysoká. Méně intenzivní sladší vůně černého rybízu a třešní. Ovocná sametová středně plná chuť. Dochuť kratší až střední. Může ležet ještě dlouho v archivu. Nejlepší z Dornfelderů, které mě ale úplně nepřesvědčily. Tentokrát jsem dal 7 bodů.
Cabernet Sauvignon 2008 Eiswein (ledové víno). Stříbrná medaile na VinAgora v Budapešti. Láhev o obsahu 0,375 l. 9,3 g alkoholu, 9,8 g kyselin, 153 (!) g zbytkového cukru. Barva tmavého granátu, vysoká viskozita. Intenzivní vůně medu a pampeliškového sirupu. Bohaté plné víno, úžasně svěží, vůbec nepůsobilo přeslazeně, určitě by se dalo vypít i více než jen pouhé ochutnání. Dochuť středně dlouhá. Nejdražší víno večera, zároveň ale také nejlepší. Šel jsem až na 9 bodů.
Sauvignon blanc 2007. Zlatá medaile na Vinalies Internationales v Paříži 2009. Obsah alkoholu 12,5 %, 6,8 g kyselin a 8,4 g zbytkového cukru, bylo ale označeno jako suché. Barva zlatavá s lehkými zelenkavými odlesky, viskozita vyšší. Ve středně intenzivní vůni byly cítit bezinky. Tělo středně plné, ovocná chuť. Dochuť kratší až střední. V sále vyvolalo docela rozporné reakce, od úplně záporných (prý příliš kyselé) přes neutrální až po vcelku pochvalné. Já bych se zařadil k té poslední skupině. Podle mě bylo jednoduše hodně handicapované tou předchozí červenou bombou. Svěží, celkem příjemné, docela dobře pitelné víno. Ocenil jsem 7 body.
Cabernet blanc 2008. Tady jsem se docela nechal zmást. Myslel jsem si, že se jedná jen o jiné označení pro blanc de noir z Cabernetu Sauvignon, který jsem už od Anselmanna pil. Omyl! Je to ale ve Švýcarsku speciálně vyšlechtěná bílá odrůda, která je prý vysoce resistentní proti plísním. Zlatá medaile Trunkfest 2009 Slovensko. Obsah alkoholu 13,1 %, 6,3 g kyselin a 4,2 g zbytkového cukru. Světle zlatavá barva, vysoká viskozita. Lehčí vůně černého rybízu a citrusů. Něco podobného i ve středně plné, velmi svěží chuti. Středně dlouhá dochuť. I zde byla reakce podobné jako u předchozího vzorku a mám pro to stejné vysvětlení. Pro mě ještě o něco lepší než minulé, ale zůstávám na 7 bodech.
Riesling Classic 2008. Zlatá medile Vinandino 2009 Argentina. Obsah alkoholu 12,4 %, 7,3 g kyselin, 12,2 g zbytkového cukru. Světlé zlatavá barva, nižší až střední viskozita. Méně výrazná vůně, citrusy, jablka, med. Chuť plná, odrůdově typická, dosti bohatá, osvěžující, citrusy. Dochuť kratší. Jen o málo horší než dva předchozí vzorky, 6,5 bodu.
Grauburgunder 2007 Auslese (Rulandské šedé, výběr z hroznů), Barrique. Zlatá medaile Premium Select Wine Challenge 2009. Podle pana Anselmanna velmi oblíbené v Německu. Obsah alkoholu 12,9 %, 5,4 g kyselin, 34,6 g zbytkového cukru. Opět víno, které vyvolalo hodně rozporuplné reakce. Sytá zlatožlutá barva, střední viskozita. Velmi intenzivní, ale pro mě dost nepříjemná vůně, kde bych snad našel zkažený ananas. Stejně podivná mi přišla chuť, připálená pneumatika. Podobně jako u červených i zde mě druhé nejdražší bílé neoslovilo. Pro mě nejhorší víno večera, jen 5 bodů.
Siegerrebe 2009 Spätlese (pozdní sběr). Siegerrebe je kříženec Madeleine Angevine a Gewürztraminer. Stříbrná medaile Vinandino 2009 Argentina. Obsah alkoholu 9,6 g, 5,9 g kyselin, 94,9 g zbytkového cukru. Zlatožlutá barva, viskozita střední. Velmi intenzivní, nesmírně opojná, květinově ovocná vůně, v níž lze najít růže, ovocné bonbóny, meruňky. Chuť sice není tak plná, ale opět velmi příjemná. Dochuť kratší až střední. Elegantní kulaté víno, dal jsem 7,5 bodu.
Riesling 2008 Auslese (výběr z hroznů). Stříbrná medaile Trunkfest 2009 Slovensko. Obsah alkoholu 10,4 g, 7,9 g kyselin, 64,4 g cukru. Zlatožlutá barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně, louka. V chuti velmi harmonické, komplexní. Dochuť středně dlouhá. Může ležet téměř neomezeně dlouho v archivu. Dávám 7 bodů.
Ortega 2005 Beerenauslese (výběr z bobulí). Zlatá medaile na Vinalies Internationales 2008 v Paříži. Ortega je velmi povedené novošlechtění, vzniklé z Müller Thurgau a Siegerrebe. Obsah alkoholu 12,7 %, 6,7 g kyselin, 110,1 g zbytkového cukru. Hezká zlatá barva, vysoká viskozita. Těžká sladká vůně ovoce a medu. Také v chuti pochopitelně dosti sladké, plné. Střední až delší dochuť. Dostalo 7,5 bodu.
Huxelrebe 2007 Trockenbeerenauslese (výběr z cibéb). Velká zlatá medaile VinAgora 2009 Budapešť. Huxelrebe je novošlechtění z Chasselas a Muscat Précoce, nazvané podle Fritze Huxela, který měl velký podíl na vyšlechtění. Obsah alkoholu 9,4 %, 9,4 g kyselin a 225,3 (!) g zbytkového cukru. Sytá zlatá barva, velmi vysoká viskozita. Těžká sladká vůně po meruňkách, medu a mangu. V chuti nesmírně bohaté, velmi příjemné, dochuť delší. Může ještě dlouho někde ve sklípku ležet. Nejdražší vzorek z bílých byl podle mého mezi nimi i nejlepší. Dávám 8,5 bodu.
I když se našly dva vzorky, které mi neseděly, celkově se jednalo o kolekci velmi pěkných až skvělých vín. Zdá se mi, že síla vín od Anselmannů je spíše v těch sladších až sladkých, se kterými si ale umějí velmi dobře pohrát, takže nevznikají nějaká bezcharakterní lepidýlka, ale bohatá, nesmírně příjemná vína s velkým potenciálem dalšího zrání.
Na závěr se mi podařilo si s velmi vytíženým panem Anselmannem i chvíli promluvit o neobvyklých odrůdách, z nichž vyrábějí vína (Cabernet Dorsa, Cabernet Mitos, Acolon aj.). Také se mi snažil vysvětlit, proč zvolil tak neobvyklé řazení vín. Tvrdil, že červená byla většinou suchá, zatímco bílá sladká a velmi aromatická. To je sice pravda, ale moc mě nepřesvědčil. Všechna červená vína byla velmi těžká, silně aromatická, poslední pak i s velmi vysokým obsahem zbytkového cukru, což prvním suchým bílým určitě dost ublížilo. Celkově byl ale večer mimořádně zajímavý a vydařený. Když ho pak na závěr ještě korunoval skvělý raut, musel být asi každý spokojen.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy