Vinařský (Divoký) východ


Grand Collections 2009
I v Moskvě se začínají pořádat mezinárodní vinařské soutěže. Na prvním ročníku soutěže vín a alkoholických nápojů Grand Collections 2009 byla hodnocena vína a další alkoholické nápoje z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Itálie a Německa. Profesionální degustátoři vybírali nejlepší výrobky ve čtyřech cenových relacích: masový trh, Standart, Premium a De luxe.V pro nás asi málo zajímavé první skupině uspěla hlavně ukrajinská vína firmy Koblevo. Ve druhé skupině to bylo třeba Sovětskoje šampanskoje Ambassador a Kagor Ambassador z běloruského Minska nebo kolekce ruských ovocných vín s plody jahod či broskví Fudzi. Ve třetí kategorii získalo zlatou medaili ukrajinské bílé známkové víno Sevastopol ročníku 1994 ze závodu Inkerman a v nejvyšší šumivé víno Fürst von Metternich dry od firmy Henkell.



Bída moldavských vinic
Více než 100 000 tun hroznů z moldavských vinic nebude letos realizováno. Právě o tolik bude úroda letos větší než loni. Cukernatost je vysoká, dokonce i výkupní ceny jsou relativně příznivé, nicméně neexistují smlouvy na výkup onoho nadbytečného množství. Uvažuje se sice o dodatečném prodeji na Ukrajinu a do Rumunska, i pak by stále ještě zbývalo asi 70-80 000 tun. Vinaři doufali, že se podaří i větší prodej do Ruska, to se ale nepovedlo.






Suchoj zakon na Ukrajině
Na Ukrajině se chystají různá opatření, která by měla omezit pití alkoholu a kouření. Na mnoha místech, jako je veřejná doprava a její zastávky, parky a jiná místa odpočinku nebude možné konzumovat alkohol, případně kouřit, tyto výrobky se zde nebudou moci prodávat, ani zde na ně viset reklamy. Také spotřební daň na alkohol se zvýší.








Nový alkoholický nápoj na světovém trhu - makkoli
A ještě jednu ne přímo vinařskou perličku na závěr. Jižní Korea se chystá prosadit na světovém trhu nejenom elektronikou a automobily, ale též alkoholem. Snaží se prosadit se se svým tradičním alkoholickým nápojem makkoli. Jedná se o nejstarší korejský alkoholický nápoj, vyrobený z rýže, ječmene, mouky, a pšenice. První zmínky o něm se vztahují k 1. století př. n. l. Ještě nedávno se pil už prakticky jen na vesnicích, ale nyní začala jeho masová průmyslová produkce a export. Jeho nevýhodou je velmi malá trvanlivost, která se počítá prakticky jen na dny. V zemi se ale postupně znovu stává módním nápojem, míchají se z něho různé koktejly. Za posledních deset let vzrostla produkce desetinásobně. Úspěchy začíná makkoli získávat i v Japonsku. V Soulu nedávno uspořádali výstavu různých druhů makkoli s degustací, na kterou byli pozváni i vyslanci různých cizích zemí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy