Germáni 10. Východní Germáni. Burgundi a Taifalové

Burgundi

Tento kmen pocházel možná z ostrova Bornholm. Zpočátku tvořili asi nějaký větší celek s Vandaly.Ve 2. století n. žili někde mezi Vislou a Odrou, ve 3. století zřejmě v Lužici. Směr jejich posunů byl tedy od počátku v porovnání s ostatními východogermánskými kmeny trochu netypický a to pokračovalo i nadále. První spolehlivá zpráva o nich je z roku 278 n.l., kdy bylo velké uskupení Vandalů a Burgundů, vedené vůdcem Igilem, poraženo na řece Lechu poblíž Augšpurku římským císařem Probem. Poté se přesunuli do Pomohaní. 286 se pak společně s Alamany pokoušeli prolomit rýnský limit. Vztahy s Alamany se ale postupně zhoršovaly a ve 4. století vystupovali spíše jako jejich nepřátelé a spojenci Římanů. Situace se ale změnila, když byly v na počátku 5. století výrazně oslabeny římské posádky na limitu. Na Silvestra roku 406 toho využila řada kmenů, mezi nimi i Burgundi a limit prolomili. Na rozdíl od ostatních kmenů ale Burgundi nepokračovali v postupu dále do nitra Galie, ale dohodli se s Římany, uzavřeli s nimi foedus, spojeneckou smlouvu. Pod vedením legendárního krále Gundahara se usadili na území mezi Wormsem, Štrasburkem a Špýrem. Ve 30. letech 5. století se ale pokusili toto území na úkor Římanů dále zvětšit. Na to reagoval římský vojevůdce Aetius dohodou s Huny. Ti Burgundy v roce 436 napadli, strašlivě je zmasakrovali, padl i Gundahar. Odlesky této historie se pak objevily v slavné legendě o Nibelunzích a jejich ztraceném pokladu.

Zbytky národa převedl Aetius do Savojska a na území kolem Ženevy. Stali se opět římskými spojenci a pomáhali jim i v slavné bitvě na Katalaunských polích v roce 451. O svatební noci s burgundskou princeznou Kriemhildou (Ildico) zemřel v roce 453 všemi obávaný vládce Hunů Attila. Kolem roku 470 se Burgundům podařilo říši opět výrazně zvětšit. Obsadili například významná města Lyon a Vienne. Stali se opět mocnou říší, které kolem roku 500 vládl silný král Gundobad.
Ten dal zemi první zákoník (Lex Gundobada), vycházející z římského práva. Stal se spojencem zakladatele říše Franků Chlodvíka. Burgundská princezna Chrodechildis (Klotilda) měla údajně velký podíl na tom, že její manžel Chlodvík přestoupil ke katolicismu. Burgundi a Frankové společně zaútočili na počátku 6. století proti Vizigótům, kteří do té doby ovládali jih dnešní Francie. Zatímco Chlodvík byl velmi úspěšný, Vizigóty porazil a vytlačil za Pyreneje, byli Burgundi, snažící se též šířit se k jihu, poraženi a zatlačeni zpět mocným králem Ostrogótů Theodorichem Velikým, spojencem Vizigótů. Spojenectví s Franky dlouho nevydrželo. V roce 524 byl jimi zavražděn Gundobadův syn Sigismund (sv. Zikmund). 532 pak Frankové Burgundy definitivně porazili u Autunu a jejich říše zaniká. Burgundi sice postupně splynuli s Franky, burgundský královský titul ale používali i franští panovníci, takže povědomí o tomto království přetrvávalo i nadále. V průběhu středověku se objevují útvary, které na tuto tradici navazovaly: Burgundské království, Burgundské vévodství a Svobodné hrabství burgundské. I dnes má Burgundsko svůj věhlas, a to ve světě vína. Burgundská vína patří k nejlepším na světě.

Taifalové

Menší východogermánský kmen nejistého původu, blízký Gótům. Ve 3. století žili ve Valašsku kolem řeky Olt. Podle římských zpráv se v roce 291 zúčastnili na straně Tervingů (západní větve Gótů) vítězné války o Dacii proti Gepidům a vandalským Hasdingům. Po vpádu Hunů do Evropy se v letech 376-377 přesouvají na jih za Dunaj a poté se jejich malé skupiny rozptýlily do Francie, Itálie a Španělska a zprávy o nich mizí.














Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy