Víno a zdraví 2


To, že je víno zdravé, je celkem známá věc. Odborníci se ale dohadují, zda je zdravější červené či bílé.



Červené víno a zdraví.
Je známé, že modré hrozny obsahují barvivo, které podporuje krevní oběh a chrání před kornatěním tepen a zabraňuje infarktu. Třísloviny v červeném víně ničí bakterie, způsobující infekce zažívacího traktu, chrání před průjmovými onemocněními ze stravy, zejména před salmonelózou. Denní pití redukuje o 50 % riziko vývoje šedého zákalu, zpomaluje nemoci, způsobené stářím.
Látky z modrých hroznů mají schopnost zastavit poškozování DNA a zvyšují aktivitu enzymů, které detoxikují karcinogeny, polyfenoly tlumí růst a dělení rakovinotvorných buněk. Červené víno prokazatelně chrání před rakovinou prsu, vaječníku, při vypití přibližně 8 decilitrů týdně je o polovinu menší riziko rakoviny prostaty. Španělští vědci zase zjistili, že červené víno chrání před rakovinou plic a jeho konzumenti mají asi o 13 % lepší šance než abstinenti. Dánská studie prokázala rapidní pokles rakoviny žaludku u lidí, pijících 13 a více skleniček týdně.
Zdá se, že "nejzázračnější" látkou v červeném víně je resveratrol. Ten si vytváří réva proti plísním, jako ochranu proti rychlým změnám počasí a teplot. V lidském těle působí jako antioxidant s protirakovinotvornými a protivirovými účinky. Umí například bránit šíření chřipky, protože blokuje tvorbu enzymu, který odpovídá za šíření viru v těle. Příznivě působí na plíce, snižuje množství škodlivých látek, které vyvolávají plicní choroby, omezuje riziko zápalu plic. Američtí vědci tvrdí, že může ochromit funkci nádorových buněk slinivky břišní a tím zvýšit jejich reakci na chemoterapii. Snižuje úroveň škodlivých chemikálií v plicích, které vedou k chronické bronchitidě a rozedmě plic. V mozku vytváří enzym napravující nervová onemocnění. Působí jako elixír mládí, s jeho pomocí je též možné zhubnout bez diet. Snižuje také riziko cukrovky a účinky vysokokalorické stravy.


A co víno bílé?
Víno z bílých hroznů prospívá žaludku, játrům, ledvinám a pleti, pomáhá hubnout, protože čistí organismus. Látky ve víně pomáhají redukovat stafylokoky, detoxikují organizmus, zbavují ho bakterií, bakteriálních jedů a virů.
Pití bílého vína přispívá k zvyšování hladiny "dobrého" cholesterolu. Pomáhá při prevenci kardiovaskulárních chorob, chrání před infarktem. Jedním z důvodů pro snížení rizika srdečních chorob je oslabení hladiny fibrinogenu v krvi. Ten ovlivňuje tvorbu krevních sraženin a vznik infarktu.
Podle profesora Šamánka je nejlepší dát si víno každý den, nejlépe po večeři, v malých dávkách. Nejhůře jsou na tom z hlediska rizika srdečních onemocnění abstinenti, nejlépe ti, kteří vypijí denně čtyři decilitry (ženy polovičku). Důležité je pít v klidu a kvalitní víno. A proč je nejlepší pít večer? Protože to pak chrání zhruba do oběda, přitom nejvíce infarktů je ráno.
Většinou se větší účinky připisují červeným vínům, díky polyfenolům (zejména resveratrolu) ze slupek modrých hroznů, ale bílá vína z okrajových vinařských oblastí (Čechy i Morava) obsahují hodně účinných látek, protože si je zde réva v pro ni méně příznivých podmínkách vytváří více na ochranu proti plísním a jiným negativním vlivům.


Jaký je tedy závěr? Částečně to nechám na čtenářích, já ale osobně budu ze zdravotních důvodů střídat pravidelně bílé s červeným!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy