Plavac, Malvazija a další vína konce léta


Závěr léta ve znamení tří domácích, dvou chorvatských a jednoho moldavského vína.
Zweigeltrebe 2006 zemské víno. Mělnické vinařství Vilém Kraus. Víno je sice uvedeno jako zemské, ale cukernatost mělo 21°. Barva tmavšího rubínu, obsah alkoholu 12,5 %, nižší viskozita. Ve vůni jsem našel višně a červený rybíz, v chuti spíše ty višně. Tělo méně plné, dochuť kratší. Víno celkem dobře pitelné, ale nepříliš náročné. Dostalo 6,5 bodu (z 10 možných).
Ryzlink rýnský 2006 výběr z hroznů Znovín Znojmo. Polosuché víno z řady Genus regis. Vinařská obec Slup, trať U Kamenů. Typická vysoká zelená láhev , uzavřená 40 mm korkem. Obsah alkoholu 13,5 %. Světlá zlatavá barva, vyšší viskozita. Jemná vůně medu, květin a citrusů. Příjemná chuť s pikantní kyselinkou a jemnou máslovostí. Dochuť delší. Přesto, že vlastně nemám, co bych vínu vytknul, nějak jsem čekal více. Tuto odrůdu mám velmi rád a se znovínskými víny i s touto řadou mám jen dobré zkušenosti. Přesto tentokrát jen 7 bodů.
Kagor 2008 Mereni Kišiněv Moldávie. Obsah alkoholu 16 %. Vyrobeno z odrůdy Cabernet Sauvignon. Barva granátová, vyšší viskozita. Sladké likérové víno s charakteristickou vůní, plnou chutí a dlouhou dochutí. Dostalo 7 bodů.
Malvazija 2007 Kvalitetno vino, kontrolirano podrijetlo
(kontrolovaný původ). Vinarija Novigrad, Istrie, Chorvatsko. Obsah alkoholu 12 %. Zelená láhev o obsahu 0,375 l, uzavřená krátkým korkem. Vůně málo výrazná, barva skoro vodová, tenké tělo, chuť neutrální, nízká viskozita, dochuť krátká. Ještě tak nejlepší byla ta chuť, ale jinak celkem málo zajímavé víno. Více než 5,5 bodu si nezasloužilo.
Bol 2006 Vrhunsko vino, kontrolirano podrijetlo. Vinogorje Brač, Bol, Chorvatsko. Špičkové víno z odrůdy Plavac mali. Je to původní chorvatská odrůda, která se pěstuje na pobřeží a ostrovech. Právě z města Bol na ostrově Brač patří k těm nejlepším. Vznikla křížením Crljenac Kastelanski (= Zinfandel, Primitivo) a Dobričič z ostrova Šolta.
Plavo je chorvatsky modré, mali snad není nutné překládat. Láhev jsem koupil v Bolu, kde se nachází nejstarší dalmatský vinařský podnik a vinařská škola. Zelená bordó láhev, uzavřená 45 mm korkem plátek-drť-plátek. 13,2 % alkoholu. Barva granátová, vysoká viskozita, víno tvoří ve sklenici krásné mosty. Vůně intenzivnější, nepatřící sice k těm, které okamžitě okouzlí, nicméně příjemná, někde na pomezí ovoce a bylin, nejspíše listy jahodníku či maliníku. Tělo plné, příjemně natrpklá chuť s výraznějšími tříslovinami. Dochuť dlouhá, ve sklenici zůstaly velké usazeniny. Není to snad prvoplánově oslnivé víno, mně se ale velmi líbilo, určitě je vhodné jak na přípitek, tak i na delší pití. Dávám 8,5 bodu.
Modrý Portugal 2005 pozdní sběr Vinařství Petr Skoupil Velké Bílovice. Obsah alkoholu 12 %. Láhev uzavřena plastovou zátkou. První dojem - překvapení. Granátová barva, vysoká viskozita, poměrně těžká, zcela neobvyklá vůně, zelenina, nejspíše rebarbora. Nepůsobí sice nepříjemně, ale ani podle barvy a už vůbec ne podle vůně bych v tom víně hledal Portugal. Dodatečně jsem se dozvěděl, že je v něm asi do 10 % Dornfelderu, ale to by vysvětlovalo jen tu barvu. Ta zvláštní vůně sice poměrně brzo vyprchala, pak zase už nebylo cítit skoro nic, taková hodně rozředěná ovocná šťáva. Chuť vcelku harmonická, lehce natrpklá, dochuť středně dlouhá. Na dně zůstaly velké usazeniny. Otevřeno bylo ve správnou dobu, výrobce sliboval ideální kondici mezi 2008-2010. Docela dost by mě zajímalo, kdo jste tohle víno měl, jaký na vás udělalo dojem, zejména, zda mělo tuto zvláštní vůni. Dal jsem mu 7 bodů.
Chorvatská vína tedy nakonec obsadila první i poslední příčku pomyslného žebříčku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy