Evropští vinaři hledí s nadějemi na Rusko a Čínu


Vinařské podniky v Evropě, zejména ve Francii nyní velmi aktivně hledají cesty, jak proniknout na vinařské trhy Ruska a Číny. To se projevilo i na mezinárodním vinařském salonu Vinexpo v Bordeaux, kterého se zúčastnilo 2 000 předních výrobců, distributorů a obchodníků s vínem ze 48 zemí. Nově se zde objevili třeba i zástupci švédského či běloruského vinařství. I tady se však odrazila hospodářská krize. Expozice byly skromnější, výrobci rozdávali méně reklamních materiálů, konalo se méně následných setkání s klienty. Na Vinexpu se dost hovořilo o americkém trhu. Odběr vín z Evropy, zejména z Bordeaux v USA zřetelně poklesl. Zdejší dovozci mají těchto vín na skladech nadbytečné množství, prodej stagnuje a to je nutí k větší opatrnosti. Mnozí své objednávky úplně zmrazili.

Protože i "uvnitř" tradičních evropských trhů s vínem došlo k poklesu poptávky, ukázalo se nezbytným hledat nové cesty na východ. Jistě zajímavý je ruský trh, kde se nyní spotřebuje asi 300 milionů litrů vína ročně. Pro francouzské exportéry je to ale zároveň trochu oříšek. Zatímco francouzská vína představují spíše střední a vyšší cenový segment a jsou spíše suchá, v Rusku je zájem hlavně o levnější stolní, spíše polosladká vína. To by pro vinaře znamenalo dosti pozměnit technologie a zároveň by tyto nové výdaje představovaly značný risk. Pokud by se taková produkce v Rusku nerealizovala, jinde v Evropě by byla jen těžko prodejná. Dalším problémem pro Francouze je silná konkurence Italů a Španělů, kteří se zdají být obratnějšími zejména v cenové politice. Přitom kroupy poškodily ve Francii velké plochy vinic, zejména s bílými odrůdami, což by ve svých důsledcích mohlo vést dokonce ke zvýšení cen. Státní podpora zde vede mnohé výrobce k tomu, že svou produkci raději destilují, což rovněž nepřispívá ke zlevňování vín.

Ještě záhadnější než ruský je čínský trh. Zároveň ale také ještě větší. V Číně je poměrně zřetelný nárůst zájmu o vše evropské, zdejší dovozci jsou navíc ochotnější dovážet i ta dražší vína. Na Vinexpu se to projevilo mimo jiné i tím, že velcí producenti měli u svých expozic dokonce i konzultanty, kteří uměli čínsky! Z toho je jasně vidět vážný zájem proniknout na východ.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy