Vína s jižním sluncem

Tato doma koštovaná vína jsou vesměs jižního původu: ze Středomoří, Rumunska, Kavkazu a Austrálie.
Monica di Sardegna 2006
Denominazione di origine controllata., Sardinie, Itálie. Jedno z typických sardinských vín, jehož jméno nepřipomíná nějakou místní krásku, ale mnichy, kteří ho původně pěstovali. Obsah alkoholu 13 %, hezká rubínová barva, vyšší viskozita. Vzhledem i lehkou ovocnou vůní dost připomíná povedený Modrý Portugal, liší se ale v chuti. V ní cítím višně, třísloviny jsou výraznější. Víno je šťavnaté, dobře pitelné, dochuť kratší až střední. Dal jsem mu 7 bodů z deseti možných.
Nero d´Avola 2006 Indicazione geografica tipica, Sicílie. Víno s tímto původem, ovšem výrobce je německý, Peter Mertes, Bernkastel-Kues. Je označené jako biovíno. Obsah alkoholu 13,5 %. Barva je velmi tmavá až do černa, jak napovídá název. Vůně dosti výrazná, těžší, tmavé ovoce, čokoláda. V chuti třešňový kompot, poměrně plné. Dochuť středně dlouhá, velké usazeniny na dně. Dostalo 7,5 bodu.
Domaine Fiumicicoli 2006 Appellation Corse Sartene Controlée, Korsika, Francie. Vinařství Fiumicicoli hospodaří na 45 hektarech v jedné z nejznámějších korsických apelací a patří zde k nejlepším. Víno je poměrně typickou kupáží zdejších odrůd Niellucciu, Sciacarellu a Vermentinu (posledně jmenovaná odrůda je bílá). Obsah alkoholu je 13 %. Barva je hezká, tmavá, na pomezí rubínu a granátu. Viskozita vyšší. Středně intenzivní , těžká vůně tmavého ovoce, višně s čokoládou. Dosti plná chuť. Těžké kořeněné víno s výraznými tříslovinami. Dochuť dlouhá. Ohodnotil jsem 7 body
Rawson´s Retreat 2005 Penfolds Wines, Magill, South Eastern Australia. Cuvée Semillonu a Chardonnay. Obsah alkoholu 13 %. Sytá slámová barva, nižší viskozita. Velmi bohatá a nesmírně příjemná vůně, banán, med. Pak jsem dlouho přemýšlel, protože mi to něco hodně připomínalo a nemohl jsem si vzpomenout, ale nakonec jsem na to přišel. Exotické ovoce cherimoya, které kombinuje ovocnost se sladkou krémovitostí. Plná, sladce či hořkosladce působící chuť, i když se jedná o suché víno, grep. Jediné, co bych vínu mohl vytknout je trochu kratší dochuť. I tak jsem dal 8,5 bodu.
Saperavi 2005
Mtsiri, Zegaani, region Kachetie, Gruzie. Obsah alkoholu 12 %. Tmavá barva na pomezí rubínu a granátu. Viskozita nižší, výraznější třísloviny, příjemná natrpklá chuť. Spíše lehčí, dobře pitelné víno. Dochuť středně dlouhá. Dostalo 6,5 bodu. Mimochodem, jak je na tom teď gruzínské vinařství? V Gruzii se katastrofálně zmenšily plochy vinic. Zatímco v roce 1985 jich zde bylo 130 tisíc hektarů, nyní jen 38 tisíc. Řada zdejších vinařských firem je před bankrotem. Jednou z hlavních příčin je ztráta ruského trhu v roce 2006, současná finanční krize pak způsobila obrovský pokles odbytu i na ukrajinském trhu, který byl z hlediska objemu na druhém místě.
Aligote 2005 D.O.C.- C.M.D., Premium Wine, Bucium Podgoria Iasi, Rumunsko. Zkratky na etiketě znamenají Vin cu denumire de origine controllata, Tedy asi totéž, co známe ze západní Evropy jako DOC, víno s kontrolovaným původem.
Cules la maturitate deplina vyjadřuje cukernatost při sběru, která odpovídá našemu kabinetu. Obsah alkoholu 11 %. Víno z u nás méně známé burgundské odrůdy Aligote. Viskozita nízká, světlá zlatavá barva. Lehké, spíše letní víno s výraznějšími kyselinami a kratší dochutí. Nijak neoslnilo, ale pilo se docela dobře. Dal jsem 6,5 bodu.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy