Říše Sejanto. Další ze zapomenutých.


Konfederace Sejanto vznikla ve 2. polovině 4. století n. l. ve stepích západně od Ordosu. Vytvořily ji dva kmeny - Se (Sir) a Janto. Janto byl hunský kmen, který do této oblasti přikočoval v 50. letech 4. století pod vedením vládce Chalatou. Krátce poté byli ale podrobeni svými sousedy, kmenem Se. Ti vybili vládnoucí rody Janto a zbytek kmene ovládli. Nový název jim dali čínští historikové, kteří mechanicky spojili oba názvy. Vlastním jménem si zřejmě říkali Sirové, nicméně čínské označení je běžnější. Protože byli Sejanto později počítáni k Teleskům, dá se předpokládat, že k nim mohl patřit i původní kmen Se.V čele nového uskupení stála dynastie Ilter (Ilitu), která pak vládla až do poloviny 7. století.

Všichni Teleskové se stali nejprve vazaly Žuan-žuanů (Avarů), od 2. poloviny 6. století, po vzniku Turkutského kaganátu, byli Sejanto součástí této říše. Po rozdělení kaganátu na přelomu 6. a 7. století podléhali západoturkutským kaganům. Byli ale poddanými velmi problematickými.V roce 605 nechal kagan Taman pobít řadu předáků Sejanto, protože se obával jejich povstání. K tomu ale stejně došlo. Připojili se i další Teleskové, kmen Kibi. Dočasně byli úspěšní a vytvořili si říši, v jejímž čele byl vládce Kibi - Kibi Gelen - který vládl jako Moche-chán. V roce 619 se ale on i vůdce Sejanto Išbar poddali dalšímu kaganovi Tun-jabgu. Nebylo to nadlouho. Už 627 se Sejanto pod vedením Inanču-irkina (Inana) přestěhovali do Mongolska a podřídili se východoturkutskému kaganovi Kat Il-kaganovi. Ten je podřídil svému synovi, Jukuk-šadovi. Oni se ale proti němu kvůli vysokým daním vzbouřili a spojili se s dalším silným kmenem Telesků, s Ujgury. Pod vedením schopného ujgurského vládce Pusy v roce 628 Turkuty porazili a do roku 630 byl s čínskou pomocí Východoturkutský kaganát zničen.


Ujguři a Sejanto, bývalí spojenci, začali okamžitě mezi sebou bojovat o nadvládu nad Mongolskem. Oba kmeny též posílají poselstvo do Číny, kde hledají podporu. Přestože ve vzájemných bojích zvítězili Ujgurové, rozhodl se císař Tchaj-cung z dynastie Tchang podpořit Inana jako vrchního vládce. Nový vůdce Ujgurů Tumidu se tomu podrobil i ostatní kmeny Telesků se tomu podřídily. Inan tak získal nadvládu nad celou konfederací devíti kmenů Telesků (tzv. Tokuz-Oguzové). Prohlásil se kaganen a vládl pod jménem Čženču Bilge-kagan. Na severu si podrobil Jenisejské Kyrgyzy, jimž vládl jeho náměstek, elterbeg. Vznikla tak rozsáhlá říše, rozkládající se od Altaje po Chingan a od Gobi po Bajkal. Vnitřní struktura říše byla velmi podobná Turkutskému kaganátu. Dělila se na dvě křídla,nazvaná podle turkutského vzoru Tölös a Tarduš. Rozdíl byl jen v tom, že se nejednalo o křídla východní a západní, ale severní a jižní. Vládli jim kaganovi synové s titulem šad.

Tchaj-cung byl nepříjemně překvapen přílišným posílením Sejanto. Tak silného souseda nehodlal tolerovat. Dokonce kvůli tomu obnovil už v roce 630 Východoturkutský kaganát, byť ve značně okleštěné podobě. Turkuty, kteří byli nedávno podrobeni a přesídleni na jih od Chuang-che, vrátil zpět do stepí severně od Ordosu. Kaganem jim ustanovil příbuzného Kat Il-kagana, Ašinu Symo. Ten byl jeho vazalem, byl císaři osobně oddán. Centrum bylo v Chejšačenu (Městě Černých písků). Říše nebyla příliš silná, přesto tvořila vhodný nárazníkový stát proti Sejanto
To se zase nelíbilo Inanovi. Navíc v jeho říši zůstaly zbytky Turkutů a on se obával, že by se mohly s novým sousedem spojit. Proto sebral velkou armádu z Tokuz-Oguzů a Sejanto a v roce 641 zaútočil. Ašina Symo ustoupil beze škod za Velkou čínskou zeď a podařilo se mu vtáhnout Sejanto do války s Čínou. Začala vyjednávání, která se táhla několik let. Během nich zemřel v roce 645 Inan. Za nástupce určil svého levobočka Imana. Proti tomu se ale okamžitě vzbouřil legitimní syn Bačžo a zavraždil ho. Bačžo se pokusil využít situace, kdy Čína byla zaměstnána válkou s Koreou, a znovu zaútočil, byl ale poražen. S jeho tvrdou nadvládou byli nespokojeni Tokuz-Oguzové. Ti se v roce 646 vzbouřili, spojili se s Čínou a kagana zabili. Byl vyvražděn celý vládnoucí rod ale i mnoho dalších Sejanto. Říše zanikla. Jejich zbytky žily v pohoří Changaj. Když začalo v roce 679 povstání Turkutů proti Číně, stali se Sejanto jejich spojenci. Přes několik počátečních těžkých porážek nakonec uspěli a spolu s Turkuty se stali privilegovanou vrstvou kaganátu Modrých Turků.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy