Která vína se vyplatí archivovat?

Tento článek není určený pro odborníky, bylo by to nošení dříví do lesa a ani Ameriku se nechystám objevovat. Tuto otázku mi ale docela často kladou známí a přátelé, kteří si sice občas nějakou tu lahvičku otevřou, ale žádnou teorii nestudují. Článek je tedy určen pro podobnou skupinu lidí.

Faktem je, že mezi laiky panuje představa, přímo mýtus, že čím starší je víno, tím lepší. Nejspíš to mají na svědomí různé filmy či seriály, kde si lidé z lepší společnosti objednávají hříšně drahá vína nějakého starého ročníku. Ono to sice není mimo realitu, ale je třeba si uvědomit, že se tu jedná o vína se kterými běžný člověk moc do styku nepřijde. V žádném případě ta vína nezískala svou kvalitu jen prostým faktem, že jsou stará. Pokud to čte nějaký odborník, asi se směje, proč to píši, ale já jsem se skutečně setkal s takovými případy, že si někdo koupil běžné víno ze "sámošky", strčil ho někam do sklepa a domníval se, že jednou synovi předá poklad. Takhle to ale nefunguje.
Jsou určité nezbytné podmínky pro to, aby se vyplatilo víno archivovat. Když to vysvětlím velmi jednoduše a stručně: 1. Víno musí být vyrobené z odrůdy, která má pro archivaci předpoklady, například Cabernet Sauvignon. Letní jablko by také nikdo nezkoušel uchovávat do března. 2. Musí být vyrobené z vysoce kvalitních hroznů zkušeným odborníkem odpovídajícím technologickým postupem. 3. Musí být správným způsobem skladováno (v temném a chladném sklepě naležato). Tedy obráceně: Ani nejlepší odborník z některých odrůd dlouhověké víno nevyrobí. Pokud jakékoliv víno stojí v teple a na světle někde v marketu, dlouho dobré nebude.
Co tedy jednoduše poradit? Pokud nakupujete víno v běžném obchodě, žádnou případnou delší archivaci neřešte. Vína dodávána do těchto řetězců nejsou určena pro dlouhé uchovávání. Naopak, jsou připravena tak, aby se dala hned pít a jako taková jsou nejlepší. Nakupujte zde raději vína mladá a nenechte se nalákat na nějakou "supervýhodnou" slevu nějakého staršího vyprodávaného vína. Zvláště bílá vína dost špatně snášejí delší skladování v nevyhovujících podmínkách. Když půjdete do vinotéky nebo budete nakupovat přímo u vinaře, určitě vám poradí, jak dlouho můžete dané víno uchovávat. Pravdou je, že dnes se i velkou část kvalitních vín vyplatí vypít spíše dříve, dokud jsou svěží. Pokud přece něco archivovat chcete, je nutné alespoň dodržet bod č. 3 (viz výše). Hodně lidí ale chladný sklep nemá. I tady je řešení. Za přijatelné peníze se dnes dá koupit chladící box na víno, ve kterém si pak vytvoříte odpovídající stabilní teplotu.
Na závěr jen orientační přehled odrůd vhodných k delšímu skladování. (Opět musím ale připomenout, že laciné, špatně zpracované víno z méně kvalitních hroznů, byť by bylo vyrobené z ceněné odrůdy, archivovat prostě nejde.) Z červených např. Cabernet Sauvignon, Pinot Noir (Rulandské modré), Frankovka, Merlot, Svatovavřinecké, Syrah, Tempranillo, Pinotage, Malbec, z bílých Chenin Blanc, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé. Méně vhodné jsou z červených Modrý Portugal, Zweigeltrebe, z bílých Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané nebo Muškát Ottonel. A zase: Není to třeba brát jako dogma a vůbec to neznamená, že z těch méně vhodných pro archivaci by se nedalo udělat dobré víno. Jen je lepší ho brzy vypít.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy