Germáni 2. Od markomanských válek po období stěhování národů

Název markomanské války je poněkud zavádějící, protože bojů proti Římanům se účastnilo i mnoho jiných kmenů, a to nejen Germánů, ale například i severoíránští Sarmati. Je možné, že vlastní příčinou jejich vpádů na římské území nemusela být nutně jenom vidina kořisti, ale právě v této době vrcholily přesuny východních Germánů, zejména Gótů, směrem na jih. To mohlo vyvolat tlak na kmeny, sídlící severovýchodně od Římské říše.
Po uzavření míru s Parthy a stažení posil z východu se císaři Marcu Aureliovi podařilo dosáhnout obratu ve válce a přenáší boj na germánské (tedy i naše) území. Z této doby máme četné doklady o pobytu Římanů u nás na Moravě a také na Slovensku (Trenčín). Nejsevernější moravské nálezy jsou až u Olomouce, významnější jsou ale na jihu. U Mušova vznikla mohutná pevnost, která možná měla být centrem plánované provincie Markomanie. V době, kdy se válka již chýlila k vítěznému konci, Marcus Aurelius náhle v roce 180 n. l. umírá. Pravděpodobně byl zavražděn svým málo schopným synem Commodem. Ten brzy uzavřel s Germány mír, potvrzující status quo. Dunaj zůstává severní hranicí pro impérium a jižní pro Germány.
I když již první kontakty s Germány přinesly Římanům některé hořké porážky, skutečně vážné problémy s nimi začínají od 3. stol. n. l. Pro Řím je to období vlády tzv. vojenských císařů, které si volily legie, často i několik současně. Ti spolu stále bojují, vládnou jen velmi krátce a obvykle končí násilnou smrtí. Pro římské sousedy to byla samozřejmě příležitost k vpádům a výbojům. Na východě situace obratně využívají Peršané, na západě hlavně Germáni. Do severní Galie začínají pronikat Frankové, Alamani obsadili tzv. Agri Decumates mezi Dunajem a Rýnem. Gótové a Gepidové pronikají do Dácie, pustoší Řecko, námořní výpravy Gótů a Herulů drancují osady na balkánském a maloasijském pobřeží. Situace se poněkud stabilizovala za silných císařů Diocletiána a Konstantina Velikého koncem 3. a poč. 4. stol. n. l., ale v roce 375 vpadli do východní Evropy Hunové, začalo stěhování národů a s ním i obrovské přesuny zejména právě germánských kmenů. Podrobněji o tomto období: Stěhování národů 2.
Germánské runy - futhark
Budou následovat dějiny významnějších germánských kmenů.









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy