Ochutnávka bulharských vín vinařství Damianitza a Edoardo Miroglio

14. února 2009 se zase po nějakém čase konala ochutnávka vín v přeloučském hotelu Bujnoch. Bulharská vína zde představili pan Kiril Berovski s manželkou Ivankou, autoři knihy Bulharská vína z řady Cesty za vínem. Měli jsme možnost ochutnat vína dvou významných bulharských vinařství, Damianitza a Edoardo Miroglio. Na úvod se pan Berovski snažil trochu přiblížit bulharské vinařství. Dozvěděl jsem se například, že asi rok a půl platí nový vinařský zákon, rozlišující jen dva druhy vín, a to stolní a jakostní.
Edoardo Miroglio je jméno, které je především spojené s jedním z největších světových tvůrců textilu, ale od roku 2002 je to i synonymum pro jedno z významných bulharských vinařství, které zde z hlediska vybavení moderními technologiemi patří mezi absolutní špičku. Momentálně je roční produkce kolem půl milonů lahví, výhledově by měla dosáhnout asi milionu. Mají 210 ha vlastních vinic a pěstují hlavně Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Pinot noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Vedle francouzských odrůd mají ale i typicky bulharské jako Mavrud, Melnik nebo Rubin. Vinice se nacházejí V Thráckém regionu kolem obce Elenovo poblíž Staré Zagory, kde jsou půdy dosti podobné těm v Burgundsku.
Damianitza patří mezi největší ale i nejkvalitnější vinařství v Bulharsku. Firma vznikla již v roce 1940. Vinice se nacházejí v kopcovitém terénu a na sopečné půdě na jihovýchodě země v údolí Strumy. Je to nejslunnější a nejteplejší vinařská oblast. Celková produkce představuje asi 2 miliony lahví, přesto patří vína k těm nejvyšším kategoriím a úspěšně se vyvážejí do mnoha evropských zemí, do USA a Kanady. Vedle mezinárodně uznávaných odrůd jako je Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc nebo Merlot jsou jejich specialitou vynikající vína z domácího Melniku (Široka melniška loza) či Rubinu.
Na a teď již konkrétně k ochutnávaným vínům:
Chardonnay 2007 Edoardo Miroglio. Obsah alkoholu 13,5 %. Hezká světle zlatá barva se zelenkavými záblesky. Vůně se mi ale už tak nelíbila, bylo v ní něco cizího, co z nás ale nikdo neuměl zařadit. Viskozita nižší. Chuť svěží, mírně kořenitá, ale též lehounce nahořklá. Dochuť kratší až středně dlouhá. Víno není vhodné k archivaci, ale já bych ho moc nemusel ani k okamžitému pití. Ohodnotil jsem na 5,5 bodu z 10 možných.
Muscat Ottonel 2007 Edoardo Miroglio z řady Saint Ilia Estate. 12,5 % alkoholu. Světlince zlatavá barva se zelenkavými odlesky. Jemná muškátová vůně, nízká viskozita. Chuť celkem příjemná, pikantní. Kratší až střední dochuť. Přítomným dámám dosti chutnalo. Já dávám 6 bodů.
Rosé de Noir 2007 Edoardo Miroglio. Vyrobeno, jak už naznačuje název z Pinot Noir. Obsah alkoholu 12 %. Bava trochu do oranžova, viskozita nižší. Slaboučká vůně jahod a peckovin. Chutí ale moc nezaujalo, zdálo se nám dost vodové. Dochuť krátká. Pro mě nejslabší víno večera, jen 5 bodů.
No Man´s Land Gold Rosé 2007 Damianitza. Zajímavý název naznačuje jakousi zemi nikoho na pomezí Bulharska a Turecka. Cuvée Merlotu a Cabernetu Sauvignon s 13 % alkoholu. Sytější růžová barva, vyšší viskozita. Krásná vůně jahod se šlehačkou. Mnohem kulatější než předchozí víno, zároveň ale příjemně pikantní se středně dlouhou dochutí. I když nejsem moc přítelem růžových vín, tohle se mi líbilo, dávám 7 bodů.
Pinot Nero 2006 Edoardo Miroglio. Obsah alkoholu 13,5 %. Tmavě granátová barva, vysoká viskozita. Příjemná těžká vůně tmavých peckovin a ostružin, plná chuť se stopami bariku. Hezké, vcelku harmonické víno, dámám se zdály trochu výraznější třísloviny. Dostává 7,5 bodu.
Merlot& Mavrud 2005 Edoardo Miroglio, Saint Ilia Estate. 13 % alkoholu. Barva velmi tmavá, skoro neprůhledná, střední až vyšší viskozita. Neobvyklá výrazná vůně, ve které se mísily ovocné tóny černého rybízu s jitrocelovým sirupem. V chuti méně plné, trochu kouřové, s lehce vystupujícími tříslovinami. Nejde o žádné velké víno, je spíše určené na běžnější pití, ale je celkem zajímavé, a to i příměsí u nás přece jen ne tolik známého Mavrudu. Oceňuji 7 body.
No Man´s Land Gold Red 2006 Damianitza. Cuvée Cabernetu Sauvignon a Merlotu s 13,5 % alkoholu. Barva velmi tmavého rubínu, viskozita střední. Těžká, trochu živočišná vůně s převažujícím tmavým ovocem. Středně plná chuť s opět trochu vystupujícími tříslovinami. Středně dlouhá dochuť. Dostává 8 bodů.
ReDark 2005 Damianitza. Neobvyklé cuvée Cabernet Sauvignon, Ruen a Rubin. Bulharskou odrůdu Rubin už jsem několikrát koštoval, ale o Ruenu jsem dosud ani neslyšel.Obsah alkoholu 13,5 %. Barva velmi tmavá, viskozita vysoká. Středně intenzivní těžká vůně lesních plodů. Plné tělo, chuť ostružin, zřetelný barik. Nepatrně lepší než předešlé, ale opět 8 bodů.
Uniqato Melnik 2006 Damianitza. 13,5 % alkoholu. Barva tmavého granátu, vysoká viskozita. Ve vůni jistá podoba s předchozím vzorkem. Opět tmavé lesní ovoce, ale navíc višně. Plné extraktivní víno (je nefiltrované) s dlouhou dochutí. Určitě lahůdka. Pro mě vcelku očekávaný vrchol večera, tohle víno znám a velmi oceňuji. Tentokrát mu ale možná trochu uškodila ta řada velmi těžkých předchozích vín, takže "jen" 8.5 bodu.
Ještě snad orientačně cenovou hladinu. Ta se pohybovala od 155,- u Muškátu po 415,- za ReDark.
Atmosféra v hotelu byla tradičně velmi příjemná, personál ochotný, jen mi tentokrát (zde poprvé!) chyběly tradiční kousky chleba a sýra. Na závěr sice přišlo velmi chutné menu, což ale drobné zakousnutí mezi jednotlivými vzorky nemůže nahradit. To byla asi jediná vada na kráse jinak příjemně stráveného večera.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy