Kaganát Türgešů. 1. Počátky kaganátu a vrchol moci

Slovo Türgeš znamená mladší nebo menší Turek. Türgešové jsou známí již z dob Západoturkutského kaganátu. Ten byl tvořen dvěma svazy kočovných kmenů, Dulu a Nušibi. Nejpočetnějším národem svazu Dulu byli europoidní turecky mluvící Türgešové. Vznikli spojením dvou kmenů: autochtonních obyvatel Džúngarska Abarů a později sem z Poamuří přišlých Mekrinů. I nadále se vnitřně dělili na dvě skupiny: "Černé" - potomky prvních - a "Žluté" - potomky druhých.
Oba svazy mezi sebou neustále soupeřily o moc, někdy přímo bojovaly, a to přesto, že po národnostní stránce si byly dost blízké. V obou měli významný podíl středoasijští Hunové, kmeny skupiny Čchu. Vnitřní boje nakonec podlomily síly kaganátu a ten byl Čínou do roku 659 zničen. Na jeho území byly zřízeny dvě provincie, obě svěřené princům z turkutského vládnoucího rodu, kteří podléhali náměstkovi císaře, sídlícímu v Kuče. Hranice provincií vcelku odpovídaly původním územím obou svazů. Kmeny Dulu spravoval Ašina Miše, Nušibi Ašina Bučžen. Oba byli dost neschopní a navíc proti sobě intrikovali a pomlouvali se, takže Miše byl nakonec popraven. To vyvolalo nespokojenost Dulu, kteří se proti Číně spojili s Tibeťany. Bojů mezi Čínou, Tibeťany a postupně povstávajícími turkutskými princi obratně využili Türgešové k rozšiřování svého vlivu. Syn Bučženův, Ašina Chušelo, nakonec pod jejich tlakem odchází se zbytky svého lidu do Číny. Historie Turkutů tím vlastně končí ( pokud bereme dějiny Modrých Turků jako samostatnou kapitolu) a vzniká kaganát Türgešů.
Talentovaný vůdce Uč-elig ovládl hlavní město západních Turkutů Sujab na řece Ču a vytvořil říši s centrem v v Sedmiříčí (Žetysu), rozkládající se od Taškentu po Turfan. Zemi rozdělil na 20 údělů. Každý z nich měl 7 000 bojovníků. Právě v této době přistupují Arabové k rozhodujícímu úderu na Střední Asii. Namísto dosavadních nájezdů se snaží zemi trvale podrobit. V roce 705 se na jižních hranicích kaganátu objevuje početná arabská armáda. Uč-elig uzavřel dohodu s Čínou a spojenectví se sogdskými městy a dvakrát Araby porazil - u Pajkendu a Buchary. Krátká vláda jeho syna a nástupce Soge byla zároveň vrcholem moci Türgešů. Jemu se podařilo Araby na čas ze Střední Asie vyhnat a ovládal říši od Altaje po Aralské jezero. Síla jeho vojska byla odhadována na 300 000 mužů. Čína i Tibet si pospíšily a poslaly mu své princezny za manželky. Protože centra kaganátu ležela na hedvábné stezce, byl obchod pro říši velmi významný. Kagan proto nechal razit zajímavé vlastní mince s kruhovým otvorem uprostřed.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy