Jak se kde pije

Wall Street Journal si objednal sociologickou studii o tom, jak se kde pije alkohol. Studovali situaci v 17 zemích světa. Nejméně pijí Turci, což je dané islámem, zakazujícím pití alkoholu. Abstinenti tu tvoří 83 %. (Jak to těch 17 % Alláhovi vysvětlí, nevím.) Ve Švédsku je abstinentů jen 14 %. Velmi zajímavé výsledky vykázala Itálie. Byla po Turecku druhá v počtu abstinentů. Na druhé straně je zde 16 % lidí, kteří si dopřávají alkohol minimálně dvakrát denně. V tomto směru získali Italové také druhé místo, ale z opačné strany. Vítězi se stali Holanďané, kde je podobných milovníků alkoholu ještě o jedno procento více. Docela zajímavé výsledky byly i v Rusku, kde je takových lidí údajně méně než jedno procento. Faktem ale je, že může být docela rozdíl mezi tím, když si dá někdo denně jednu sklenku vína po obědě a druhou po večeři a někdo jiný si třeba "jen" třikrát týdně vypije půl litru vodky naráz. Ten by z této studie vyšel lépe!
Nejoblíbenějším alkoholem v Evropě je víno, zejména na jihu a na západě kontinentu. Z Italů mu dávají přednost dvě třetiny konzumentů alkoholu. Asi moc nepřekvapí, že více než polovina Čechů a Němců si dá raději pivo. Denně pije asi desetina respondentů.
Mladší lidé pijí o něco méně než jejich rodiče, na druhé straně toho jednorázově vypijí mnohem více, než se pilo o generaci dříve.Vede u nich pivo, a to i v klasických vinařských zemích ve Středomoří. Ženy všude pijí o něco méně než muži a více dávají přednost vínu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy