Čína. Historie. Vláda dynastie Čchin



Sjednocení Číny bylo velmi krvavé, po vítězných bitvách byli zajatci obvykle povražděni, protože přinesení hlavy zabitého nepřítele zvyšovalo prestiž každého bojovníka. Byla vybita i velká část civilního obyvatelstva porobených zemí. Zahynuly jistě statisíce, pravděpodobně miliony lidí.
První císař jednotné Číny Čchin Š´chuang-ti (221-210 př. n. l.) provedl ředu reforem. Sjednotil míry, váhy, mince, písmo, dokonce i povozy v celé říši měly stanoven jednotný rozchod kol.Celá země byla nově rozdělena do provincií. Města jsou spojena sítí cest, řeky propojeny kanály. Ty bylo možno využít jednak pro dopravu, ale hlavně pro zavlažování, což vedlo k výraznému zvýšení zemědělské produkce. Obyvatelstvu se ale asi výrazně lépe nevedlo, protože bylo zatíženo vysokými daněmi. Odpadly pouze vražedné vnitřní války. Statisíce lidí byly též násilně přestěhovány. Mnoho úředníků a řemeslníku bylo přemístěno z poražených říší do hlavního města Siang-jangu, tisíce rodin byly přesídleny, aby obdělávaly nově získaná území. Říše byla tvrdě centralizovaná, i úřednici byli pod přísnou kontrolou shora. Pokud přehlédli nějaký nedostatek, byli i oni potrestáni. Když někdo odvedl špatnou práci, byl potrestán nejen on, ale i ten, kdo ho k dané činnosti doporučil. Sám císař provedl několik velkých cest po říši, aby vše osobně kontroloval. Oficiální teorie tehdy hlásala, že člověk je od přírody zlý a potřebuje tvrdou vládu.
Císařova politika byla kritizována stoupenci tradiční čínské filosofie - konfuciány. Na panovníkův rozkaz jich bylo 460 zaživa zakopáno. Je zajímavé, že právě tato stránka císařovy osobnosti se velmi zamlouvala pozdějšímu komunistickému vůdci Číny, Mao Ce-tungovi. Ten se k prvnímu císaři dost vřele hlásil. Chlubil se ale, že svých odpůrců pobil mnohem více.

Roku 215 př. n. l. poslal generála Meng Tchiena s 300 000 muži na sever. Měl dva úkoly. Nejprve vytlačit Huny dále na sever a poté spojit již existující obranné zdi v jeden celek. Na stavbě pracovaly statisíce rolníků, otroků, zajatců i vojáků. Velké množství z nich přitom zahynulo a bylo pohřbeno do zdi, aby jejich duše strašily případné útočníky. Tak vznikla Wan-li čchang-čcheng - Zeď dlouhá 10 000 li, neboli Velká čínská zeď. To však nebyla jediná obrovská stavba této doby. Na stavbě připravované císařovy velkolepé hrobky pracovalo údajně 700 000 lidí. I ti byli asi z velké části pobiti, aby její tajemství nevyzradili. Koncem 20. století byla archeology objevena obrovská pohřbená hliněná armáda. Byly zde věrně vyobrazeny tisíce bojovníků císařova vojska v mírně nadživotní veliosti, vyzbrojených funkčními zbraněmi.
Císař usiloval o nesmrtelnost, proto si nechal připravovat různé elixíry. Ty ovšem obsahovaly i rtuť nebo fosfor. Po jednom takovém nápoji v roce 210 př. n. l. zemřel. Stalo se to na jedné z jeho inspekčních cest. Aby byla jeho smrt co nejdéle utajena, byly před i za kočárem s mrtvolou vezeny vozy s rybami. Jeho hlavní rádce Li-S´ si chtěl ponechat moc, proto zfalšoval císařův rozkaz, kterým byla poměrně schopnému staršímu císařovu synovi přikázána sebevražda mečem. Místo něho nastoupil slabý a neschopný mladší syn Chu-chaj, za něhož chtěl Li-S´ i nadále vládnout.
Již 209 př. n. l. ale propukají proti ústřední vládě obrovská povstání nespokojeného obyvatelstva. Roku 207 př. n. l. spáchal druhý čchinský císař sebevraždu a povstalecký vůdce Liou Pang dobyl hlavní město Sian-jang. Vláda první dynastie Čchin skončila. Následovaly ještě boje mezi povstaleckými vůdci. Roku 202 př. n. l. v nich zvítězil Liou Pang a stává se prvním císařem nové dynastie Chan.
Předcházející část



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy