Kočovní Severoíránci: 1.Skythové, Sarmati aj.

Princ z kurganu Issyk. 5. stol. př. n. l.
Představa kočovných nájezdníků, kteří ohrožovali velké říše Evropy a Asie je většinou spojena s kmeny, hovořícími altajskými jazyky, tj. hlavně mongolskými a tureckými. Podobnou roli ale hrály kmeny, náležející k severoíránské (též východoíránské) jazykové rodině. V období mezi 1. tisíciletím př. n. l. a polovinou 1. tisíciletí n. l. ovlivňovaly zásadním způsobem dějiny Eurasie.
V 1. tisíciletí př. n. l. obývaly tyto kmeny rozsáhlé stepi od Černého moře až po severozápadní Čínu. Velký problém je s jejich rozlišením, protože všechny tyto kmeny si byly jazykově i kulturně velmi blízké, navíc se neustále stěhovaly, spojovaly do různých svazů a opět přeskupovaly. V odborné literatuře jsou rozpory v přiřazování jednotlivých kmenů, ve skutečnosti to ale asi není ani rešitelné. Tyto kmeny žily na periferii vyspělých civilizací, od nichž o nich máme informace, ty jsou ale dosti rozporuplné. Řekové rozlišovali Skythy, Sarmaty, Saky a Massagety. Zejména poslední dvě skupiny jsou velmi problematické. Peršané, kteří k nim měli mnohem blíže, znali jen Saky. Indové znali Šaky, Číňani Jüe-č´(což je možná zkomolenina jména Geti). Těžko rozhodnout, zda se jednalo o jednu, dvě nebo tři skupiny. Přední ruský odborník na kočovné národy L.N. Gumiljov například existenci Massagetů úplně popírá a pokládá je za výmysl Herodota. Aby to ještě nebylo tak jednoduché, tak poklady z altajských mohyl jsou všude označovány jako skythské, i když tady Skythové určitě nežili.
Pokud se přidržím tradičního dělení, obývali stepi severního Černomoří Skythové, severně od Kaspického moře a Aralského jezera žili Sarmati, východně od Kaspického moře a jižně od Aralského jezera až po řeku Syrdarju Massageti a dále na východ pak Sakové. Předky všech byly pastevecké kmeny andronovské kultury, existující od pol . 2. tis. př. n. l. a šířící se od Volhy na východ na Sibiř. Na přel 2. a 1. tis př. n. l. v karasukské fázi přešly tyto kmeny ke kočovnému způsobu života.
Protože je má stránka ve vztahu ke kočovníkům věnovaná spíše tomu, co se v běžných dějepisných přehledech nenajde, nebudu zde podrobně rozebírat dějiny a kulturu Skythů, Sarmatů či Parthů, protože o tom existuje litaratury dost. Pokusím se jen o určitý nástin s ohledem na širší dopady kmenových přesunů na historii jednotlivých regionů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy