Ochutnávka vín z Wine Gallery

Koncem listopadu pořádala pardubická Wine Gallery v restauraci U Bílého koníčka ochutnávku vín. Jejich heslem je: "Prodáváme jen vína, která sami pijeme". Ochutnali jsme docela pestrou nabídku vín z různých zemí.
Egri Olaszrizling 2013 Varsányi Picészet Verpelét, Maďarsko. Obsah alkoholu 13,5 % Úvodní zavíňovací vzorek jednoduchého maďarského vína nižší kategorie docela příjemně překvapil. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Poměrně intenzivní vůně louky a muškátu. Jednalo se spíše o lehčí ale příjemné víno pro běžné pití za příznivou cenu. Dochuť kratší. Dal jsem mu 7 bodů.
Sauvignon blanc 2012 Qualitätswein - Weingut Andert Josef, Burgenland, Rakousko. Obsah alkoholu 12,5 %. Velmi světlá barva s nazelenalým či spíše našedlým nádechem, viskozita vysoká. Přišlo mi poněkud nevydýchané. Intenzivnější, zpočátku dost zvláštní vůně, která se postupně rozvinula do kopřivového typu sauvignonů. V těle plnější, trochu olejovité, ovocné, chutné, nepatrnou hořčinkou. Středně dlouhá dochuť. Zůstal jsem u 7 bodů.
Chardonnay 2011 pozdní sběr - Vinařství Trpělka & Oulehla Nové Bránice. Vinařská obec Dolní Kounice, viniční trať Šibeniční hora. Zrálo na vinných kvasinkách. Obsah alkoholu 14 %. Světlejší zlatavá barva, vysoká viskozita. Intenzivnější vůně kvasnic a grepu, která mě příliš neoslovila. V těle plné, v chuti banány, jemná minerálnost, dochuť střední. Dávám horších 7 bodů.
Tokaji Furmint 2013 Grand Selection - Tokaj Kereskedöház, Maďarsko. Obsah alkoholu 13,5 %. Jedna ze základních odrůd pro výrobu sladkých tokajských vín tentokrát v suché podobě. Sytější zlatavá barva, hodně vysoká viskozita. Ve vůni chlebovinka, přezrálý ananas a lilie. Lahodné, dosti plné, v chuti citrusy. Dochuť delší. Dostalo 7,5 bodu.
Pinot gris 2013 Qualitätswein - Weingut Andert Josef, Burgenland, Rakousko. Obsah alkoholu 13 %. Velmi světlá barva, vyšší viskozita. Méně až středně intenzivní nasládlá špatně zařaditelná vůně. V těle středně plné, dosti svěží, s chutí citrusů. Středně dlouhá dochuť. Hodnotím horšími 7 body.
Pinot blanc - Auxerrois 2013 AOC - Albert Mann, Alsasko, Francie. Jasná zlatavá barva, viskozita střední. Méně intenzivní vůně s náznakem muškátu a citrusů. Harmonické, plnější, krásně uhlazené víno, lákající k napití. Z celé ochutnávky se mi líbilo nejvíce. Dávám horších 8 bodů.
Rulandské modré klaret 2013 kabinet - Vinařství Trpělka & Oulehla Nové Bránice. Vinařská obec Dolní Kounice, viniční trať Šibeniční hora. Šedorůžová barva, viskozita střední. Méně až středně intenzivní vůně proslazeného ovoce. V chuti poněkud perlilo. V těle méně až středně plné, dochuť kratší. Příliš mě nezaujalo, dal jsem 6 bodů.
Pinot grigio 2013 IGT - Cantina La Salute Ponte di Piave, Itálie. Obsah alkoholu 13 %. Světlejší zlatavá barva, lehké perlení ve vzhledu, viskozita vyšší. Středně intenzivní sladká vůně. V těle méně až středně plné. I když se jednalo o suché víno, působilo to na mě jako takové "ženské" pití, což ostatně dokázalo i to, že ženy reagovaly celkem pozitivně, zatímco mužům se moc nezamlouvalo. Dochuť kratší až střední. Tentokrát jsem dal pouze horších 6 bodů.
Chateau Pradeaux rosée 2013 AOP Bandol, Francie. Obsah alkoholu 12,5 %. Tmavší lososová barva, viskozita vysoká. Méně intenzivní vůně s náznakem perníku. V těle nepříliš plné, ale příjemně svěží. V dochuti mi trochu vadila lehká hořčinka. Dal jsem 6,5 bodu.
Dornfelder 2013 jakostní - Ing. Jan Plaček Moravské Bránice. Vinařská obec Moravské Bránice, viniční trať Nová hora. Obsah alkoholu 11,5 %. Rubínová barva,viskozita vyšší. Středně intenzivní lákavá vůně borůvek a ostružin. Středně plné tělo, v chuti převládal černý rybíz. Kratší až středně dlouhá dochuť. Dostalo horších 7 bodů.
Rulandské modré 2011 pozdní sběr - Vinařství Trpělka & Oulehla Nové Bránice. Vinařská obec Dolní Kounice, viniční trať Šibeniční hora. Obsah alkoholu 14 %. 0,1 g zbytkového cukru, 5,5 g kyselin. Nefiltrováno. Rubínová barva s cihlovými nádechy, vysoká viskozita. Trochu hrubší vůně švestek a lesních jahod. V těle plné, velmi chutné, s tóny tmavého ovoce. Dal jsem horších 7,5 bodu.
Zweigelt 2012 - Weingut Andert Josef, Burgenland, Rakousko. Obsah alkoholu 13,5 %. Hezká rubínová barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní vůně tmavého ovce, zejména tu byly cítit tmavé višně. V těle plnější, v chuti opět višně a také švestky. Dochuť delší. Znovu horších 7,5 bodu.
St. Laurent 2012 - Weingut Andert Josef, Burgenland, Rakousko. Obsah alkoholu 13,5 %. Tmavší rubínová barva, vyšší viskozita. Méně intenzivní vůně tmavého ovoce. Hezky uhlazené víno s chutí tmavého ovoce a středně dlouhou dochutí. Dostalo 7,5 bodu.
Jaksi "mimo soutěž" tu bylo ještě několik dalších vzorků, k nimž ale nemám dostatečně vyhovující poznámky.
Celkové hodnocení ochutnávky tedy vyznívá příznivě, většinou se jednalo o pěkná vína, i když bych žádné z nich asi neoznačil za opravdovou "bombu". Alsaské cuvée ale k tomu mělo dost blízko. Asi u dvou vzorků jsem sice nebyl úplně nadšený, to je ale zcela normální. Každý má trochu jiný jazýček.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy